Do konce týdne pro vás máme DOPRAVU ZDARMA na všechna skladová odrážedla 🎁 Akce platí pro dopravu v rámci ČR a SR ✅
Zpět do obchodu

Registrace

4+1 tip jak vybrat dětské odrážedlo


jak-vybrat-detske odrazedlo
 

 

Motorky, biky, odstrkovadla. Jak z nepřeberného možností vybrat odrážedlo, které neskončí ve sklepě? My v RePellu to víme. Už od roku 2015 totiž sbíráme poznatky, zkoumáme ergonomii hraček a vyvíjíme vlastní. Teď se s vámi o svoje zkušenosti podělíme.

Jak vůbec vypadá ideální odrážedlo? Je bezpečné, ergonomicky pohodlné, musí malého raubíře bavit a mělo by samozřejmě taky dobře vypadat. Při výběru se konkrétně zaměřte na tyto čtyři vlastnosti: velikost, hmotnost, ergonomii a pneumatiky.

 

 

1. Vhodná velikost podle výšky dítěte

U odrážedla hledejte vždy údaj o tělesné výšce, pro kterou se hračka hodí. Nespokojte se s věkovým rozmezím. My máme u každého modelu obě informace. Například Model M poslouží dětem od 2 do 5 let, rozhodující je ale údaj o ideální výšce: 85–115 cm. 

 
jak-vybrat-odrazedlo-podle-vysky-ditete-11
 

 

Klíčovou vlastností odrážedla je v tomto bodě výškově nastavitelné sedátko. Zbystřete, pokud výrobce udává výškové rozmezí odrážedla, ale sedátko se dá posunout jen o pár centimetrů. Ano, děti s různou výškou se na odrážedlo sice vejdou, ale jízda rozhodně nebude pohodlná. Ergonomie takové hračky je totiž velmi nevhodná.

Pokud je vaše dítko na spodní hranici výškového rozmezí, ptejte se ještě na výšku sedátka od země. Ta by měla korespondovat s výškou pozice rozkroku dítěte od země.

 

 

2. Hmotnost pečlivě zvažte

Váha „stroje“ do velké míry rozhoduje, jestli si dítko hračku oblíbí. Na odrážedle totiž nebude jenom jezdit. Bude ho taky zvedat, pokládat, různě tahat. A pokud to nezvládne snadno, odrážedlo rychle upadne v nemilost. Platí proto: čím lehčí, tím lepší. I pouhých 100 g hmotnosti je znát.

 
Model S-lehké- odrážedlo
 

 

Nízkou hmotnost navíc oceníte i vy, rodiče. I to nejlepší odrážedlo na světě  totiž občas zůstane ležet se slovy „Já už nechci“. A co si budeme povídat – když jdete do pátého patra bez výtahu, nese se dvoukilová hračka  líp než pětikilová.

 

 

3. Ergonomie aneb Pohodlná a zdravá jízda nadevše

Co přesně znamená, když je odrážedlo ergonomické? Že odpovídá potřebám a stavbě malého dětského tělíčka. Rozhodující je v tomto případě celková geometrie odrážedla,  tedy poloha míst, kde se dítko dotýká konstrukce. Konkrétně jde o umístění sedátka, řidítek a o jejich šířku.

 
jak-vybrat-odrazedlo-ergonomie
 

 

V RePellu zkoumáme ergonomii hraček už nějaký ten pátek. A zjistili jsme následující: pro dítko je nejlepší vzpřímená pozice. Ta totiž chrání páteř před škodlivými vibracemi a navíc přispívá ke správnému držení a vývoji těla, protože se dítě nehrbí. Kvalitní ergonomii pak zajišťuje i polstrované ploché sedátko tvarované pro sed malé dětské pánve a měkké gripy řídítek.

 

 

4. Nafukovací kola, nebo bezdušové obruče?

Kvalitní obutí je základ, to ví každý závodník. Jak ale vybrat to pravé? My z vlastní zkušenosti radíme: u dvoukolového odrážedla pro větší děti volte nafukovací pneumatiky. Pomocí tlaku v pneumatice můžete nastavit úroveň odpružení (to u bezdušových obručí nejde), a snížit tak vibrace. Jízda v terénu i po dlažebních kostkách ve městě půjde jako po másle.

Nafukovací kola mají navíc lepší přilnavost k podložce při vyšší rychlosti a díky vzorku zvládnou i menší „trail“. Za nás je to tedy významný prvek pasivní bezpečnosti.

 
jak-vybrat-odrazedlo-pneumatiky-11
 

 

A pak je tu ještě jedna vychytávka: pokud vaše dítko jede moc rychle a vy mu nestačíte, jednoduše snižte tlak v pneumatikách. Tím zvýšíte pasivní valivý odpor otáčejícího se kola a váš malý závodník zpomalí. Trošku zákeřné, ale velmi účinné. :-)

U odrážedel pro nejmenší děti jsou naopak vhodnější bezdušové obruče kol. Mají totiž velmi nízkou hmotnost, která se výrazně podílí na celkové nízké hmotnosti hračky. Ale pozor: obruče musí být měkké, aby tlumily vibrace, i když na nich pojede dítě lehké jako pírko. 

 

 

Brzda. Ano, nebo ne?

Sami máme zkušenost, že brzda na odrážedle není potřeba. A potvrzují nám to i rodiče, se kterými se pravidelně setkáváme. Děti totiž naprosto intuitivně a bezpečně brzdí nohama o zem. Funkci brzdy naopak často ani nechápou, případně nemají dost síly zmáčknou brzdovou páku. A navíc – bez brzdy je odrážedlo zase o něco lehčí.

Za nás je na brzdu čas až na šlapacím kole. Hlavním úkolem odrážedla je především trénink rovnováhy, manévrování a odhad vzdálenosti v prostoru. Samozřejmě ale nikdy nezapomínejte na přilbu, i kdybyste jen trénovali nasedání na sedlo doma na zahradě.

 

omrkněte naše odrážedla

Model S-to pravé pro nejmenší objeviteleModel J-dokonale odpružené odrážedlo Model M-ideální stroj pro cyklistické začátky

 

Zpět do obchodu