Odrážedlo pro nejmenší děti: Koupit Model S, nebo Model M?

Vašemu prckovi je mezi 12 a 24 měsíci. Ideální čas pořídit první odrážedlo. My máme v nabídce hned dvě pro takové prťousky. A na první pohled může být těžké mezi nimi vybrat: Model S je pro děti od 1 roku do 3 let, Model M zase pro závodníky od 2 do 5 let. Sepsali jsme proto pár rad, které vám rozhodování ulehčí.

Ze všeho nejdřív si vezměte metr a svého juniora změřte. Tělesná výška je totiž při výběru odrážedla stěžejní, protože úzce souvisí se správnou ergonomií, a tím i pohodlnou a bezpečnou jízdou. Z toho důvodu taky nekoukejte tolik na údaj o věkovém rozpětí, jako právě na rozpětí výšek (více o tématu jsme psali v minulém článku).

Model S je určený pro děti od 70 do ⁠95 cm, Model M pro děti od 85 do 115 cm.  Pokud je vaše dítko „někde mezi“, bude rozhodování samozřejmě těžší. Nezoufejte ale a vezměte si na pomoc náš další tip.

Pro začátečníky „Sko“, zkušenějším „Mko“

Měří vaše dítko kolem 85 cm a ještě na odrážedle nikdy nejezdilo? Kupte mu Model S. Je menší a lehčí, takže se mu bude snáz ovládat. S Modelem M by malý závodník ještě trochu zápasil.

Model S-stabilní odrážedlo pro nejmenší

Model S má navíc speciální rozložení kol: dvě kola vpředu a jedno vzadu způsobují, že je „tříkolka“ částečně nestabilní, takže se dítě intuitivně učí držet rovnováhu. Přechod na dvoukolové odrážedlo je pak otázkou chvilky. Dítko zvyklé jezdit na Modelu S už stabilitu neřeší –⁠ jeho mozek ji má dostatečně zažitou.

Pokud už ale vaše dítě jezdilo na něčem, co se podobá nestabilnímu nebo částečně stabilnímu odrážedlu, zvolte Model M. Na něm už to může každý raubíř pořádně rozjet. Inovativní konstrukce a promyšlené zavěšení předního kola zajišťují stabilitu i při vyšší rychlosti a jízdě v terénu.

Model M-odrážedlo do terénu

Abychom ale nikoho nepodceňovali: i děti bez zkušeností, které mají dostatečnou výšku, zvládnou začít rovnou na dvoukolovém odrážedle. Jen to trvá o něco déle a trénink ze začátku vyžaduje větší zapojení rodičů. Jde přece jen o naprosto novou dovednost, a tak je potřeba dítko hlídat, aby z nestabilního stroje nespadlo.

Časem využijete oba modely

Padla vaše volba spíš na Model S, ale říkáte si, že brzo bude potřeba větší? Nebojte se toho. Ve výsledku vám vůz bude sloužit ještě déle, než uvádíme v popisku. Sami totiž vidíme, že děti po přechodu na větší model stále používají i ten předchozí. Třeba jako náš Albert. V 11 měsících začal jezdit na Modelu S, ve 20 měsících poprvé zkusil Model M. Dnes je mu 28 měsíců a jezdí na obou „strojích“. Podle nálady si na projížďku vybere buď „Sko“ nebo „Mko“. :-)

 

Omrkněte naše odrážedla 👇

Model S-to pravé pro nejmenší objeviteleModel M-ideální stroj pro cyklistické začátky