hola hola škol(k)a volá 😀 Pořiďte vaší ratolesti jedinečný dopravní prostředek pro každodenní cesty do škol(k)y 🚀 Nyní se slevou 10% s kódem backtoschool 🎓 Platí do 13.9. pro objednávky nad 3000Kč / 150€ 🎁

Jak začít s jízdou na odrážedle? Víme, co funguje.

Vyzkoušeli jsme to na vlastních dětech. První nasednutí, první odraz, první ujeté metry. RePello jsme totiž vymysleli v první řadě pro svoje děti a teď už bez odrážedla ani nevyjdeme z domu. Co se nám v začátcích osvědčilo? Jak na to, aby si děti jízdu zamilovaly? Sepsali jsme pro vás tipy.

První zážitky s odrážedlem jsou důležité, a proto naše první rada zní: nespěchejte. Dejte si na všechno dost času. Raději odrážedlo zkoušejte po chvilkách, než abyste hned vyrazili na výlet přes celé město.

1.Sestavte hračku společně. I to je součást hry

Vybrali jste odrážedlo a kurýr vám už doručil balíček? Vezměte k vybalování a sestavování svou ratolest. Dokonce i malé dítě ví, že každý šroub na odrážedle se musí pořádně dotáhnout.

Tenhle společně strávený čas bude zábava, uvidíte. A má to i další přínos – když se bude dítko na sestavování podílet, získá k odrážedlu silnější pouto a bude si ho více vážit. I takové drobnosti rozhodují o tom, jak moc bude nová hračka bavit. 

2. Nastavte výšku sedátka

Všechna naše odrážedla jsou rostoucí. To znamená, že sedátko můžete nastavit podle výšky dítěte, a zajistíte mu tak ergonomicky správný a taky pohodlný posed. Ale jak poznat ideální pozici sedátka? Je to jednoduché: když dítko sedí, mělo by mít celou plochu chodidel na zemi, mírně pokrčená kolínka a rovná záda.

základní postavení na odrážedle

V úplných začátcích se ale hodí nastavit sedátko o malinko níž. Dítko si totiž může dát nohy dál od odrážedla, což mu při prvních pokusech zajistí větší stabilitu. 

3. Seznamování s odrážedlem

„Vůz“ je teď připravený na první akci. Většina dětí se ale bez předchozí zkušenosti hned nerozjede. Je to normální – prostě neví, jak na to. A tak je na nás, dospělácích, abychom jim pomohli.

Než se pustíte do ježdění, seznamte se nejdřív společně s novou hračkou. Pro dítě je úspěch i to, že odrážedlo položí na zem a pak ho znovu zvedne. Ukažte mu to. A jakmile bude mít tuto dovednost v malíčku, můžete společně pokračovat. Hlavně nespěchejte. Všechno má svůj čas a každé dítě je jiné. 

4. Vzhůru do sedla

Další krok je nasednutí na sedátko. To může trvat déle, ale zase se dá s úspěchem trénovat i doma nebo třeba na trávě na zahradě. Když dítko při samostatném nasedání spadne, nebude ho pád na trávu bolet.

nasedání na odrážedlo

Snažte se malému závodníkovi moc nepomáhat, i když to pro vás bude těžké. Jen mu vytvořte bezpečné prostředí a dávejte pozor, aby nespadl a o něco se neuhodil. Ostatní nechte na něm. Uvidíte, jak na sebe pak bude vaše dítko hrdé. 

5. První metry

Jakmile dítko zvládá základní manipulaci s odrážedlem, můžete se rozjet. Na začátek vám stačí relativně malý prostor – první jízda nebude nejspíš nic velkého. Každý kousek se ale počítá.

Žádný strach, pokud se dítě při prvních jízdách neposadí na sedátko a bude s odrážedlem jen tak ťapat (to mu půjde snáz se sedátkem v nižší než ideální poloze, jak jsme psali o kousek výš). To je naprosto v pořádku. Než dítko zjistí, že si může sednout, bude nějaký čas trvat.

zkušený jezdec na odrážedle

Když se pak dítě posadí a odrazí se, máte další krok za sebou. No a jakmile po odrazu zvedne nohy a jede, je vyhráno. Tedy, jak se to vezme teď už svého raubíře z odrážedla nedostanete. Právě totiž zjistil, že to jde vlastně samo a jízda je opravdová zábava.

Vstříc dobrodružství, ale vždycky bezpečně

Na závěr si neodpustíme jeden apel: vždycky dejte svému dítěti na odrážedlo helmu. I když vám přijde, se nemůže nic stát, protože „Zatím se jen učí nasedat” nebo „Jezdí přece pomalu“. Opak je pravdou. I banálně vypadající pád může skončit velkým úrazem hlavy. Návyk nosit helmu můžete snadno vytvořit právě při prvních pokusech s odrážedlem. 

Tak ať to sviští!

 

Omrkněte naše odrážedla 👇

Model S-to pravé pro nejmenší objeviteleModel M-ideální stroj pro cyklistické začátky